Ismered a Nutri Score-t?
- dietetikusomkaroli
- ápr. 3.
- 1 perc olvasás
A Nutri-Score színei és betűi az élelmiszer tápértékének kedvezőségét jelzik, A-tól E-ig terjedő skálán:
🟢 A (sötétzöld) – Legjobb választás
➡ Magas rost- és fehérjetartalom, alacsony cukor-, só- és zsírtartalom.
➡ Pl. natúr joghurt, teljes kiőrlésű gabonák, friss zöldségek és gyümölcsök.
🟢 B (világoszöld) – Jó választás
➡ Kicsit több zsír, cukor vagy só lehet benne, de még mindig egészségesebb opció.
➡ Pl. csökkentett zsírtartalmú sajtok, sovány húsok, egyes müzlik.
🟡 C (sárga) – Közepes választás
➡ Mérsékelt cukor-, zsír- és sótartalommal rendelkezik.
➡ Pl. fehér kenyér, ízesített joghurtok, egyes felvágottak.
🟠 D (narancssárga) – Kevésbé kedvező
➡ Magasabb cukor-, telített zsír- vagy sótartalom.
➡ Pl. zsíros sajtok, csokoládés gabonapelyhek, sült krumpli.
🔴 E (piros) – Legkevésbé kedvező
➡ Nagyon magas só-, cukor- vagy telített zsírtartalom, alacsony tápérték.
➡ Pl. chips, édességek, cukros üdítők, egyes gyorsételek.
A Nutri-Score tehát nem tilt vagy engedélyez semmit, csak segít az élelmiszerek összehasonlításában. Egy piros „E” nem jelenti azt, hogy soha nem szabad enni, de érdemes ritkábban fogyasztani. 😊
Azt fontos megérteni, hogy ezt a termékcsoporton belül alkalmazzák, tehát egy sajton a jelölést a többi sajthoz képest kell értelmezni, tehát ha mondjuk egy müzliről szeretnél dönteni, akkor a zöld jelölésű müzli valószínűleg kevesebb cukrot, és több rostot tartalmaz, mint a sárga vagy a piros jelölésű müzli.

תגובות