top of page

Click to edit and add your own text. Change the font, size or scale to get the look you want.

Ismered a Nutri Score-t?

  • dietetikusomkaroli
  • ápr. 3.
  • 1 perc olvasás

A Nutri-Score színei és betűi az élelmiszer tápértékének kedvezőségét jelzik, A-tól E-ig terjedő skálán:

🟢 A (sötétzöld) – Legjobb választás

➡ Magas rost- és fehérjetartalom, alacsony cukor-, só- és zsírtartalom.

➡ Pl. natúr joghurt, teljes kiőrlésű gabonák, friss zöldségek és gyümölcsök.

🟢 B (világoszöld) – Jó választás

➡ Kicsit több zsír, cukor vagy só lehet benne, de még mindig egészségesebb opció.

➡ Pl. csökkentett zsírtartalmú sajtok, sovány húsok, egyes müzlik.

🟡 C (sárga) – Közepes választás

➡ Mérsékelt cukor-, zsír- és sótartalommal rendelkezik.

➡ Pl. fehér kenyér, ízesített joghurtok, egyes felvágottak.

🟠 D (narancssárga) – Kevésbé kedvező

➡ Magasabb cukor-, telített zsír- vagy sótartalom.

➡ Pl. zsíros sajtok, csokoládés gabonapelyhek, sült krumpli.

🔴 E (piros) – Legkevésbé kedvező

➡ Nagyon magas só-, cukor- vagy telített zsírtartalom, alacsony tápérték.

➡ Pl. chips, édességek, cukros üdítők, egyes gyorsételek.

A Nutri-Score tehát nem tilt vagy engedélyez semmit, csak segít az élelmiszerek összehasonlításában. Egy piros „E” nem jelenti azt, hogy soha nem szabad enni, de érdemes ritkábban fogyasztani. 😊

Azt fontos megérteni, hogy ezt a termékcsoporton belül alkalmazzák, tehát egy sajton a jelölést a többi sajthoz képest kell értelmezni, tehát ha mondjuk egy müzliről szeretnél dönteni, akkor a zöld jelölésű müzli valószínűleg kevesebb cukrot, és több rostot tartalmaz, mint a sárga vagy a piros jelölésű müzli.


 
 
 

תגובות


bottom of page